Zorgeloos Genieten

“ Als je wilt zondigen, geniet er dan van en neem daarna de volle verantwoordelijkheid voor de gevolgen… ”

Dat staat op een van de kaartjes in een deck dat ik graag gebruik. Nog even los van het woord ‘zondigen’, waar ik al niet zo heel blij van word… Hoe zit het dan met die verantwoordelijkheid?

In mijn optiek spelen daar een aantal dingen in mee.
Als je kiest voor iets ‘ongezonds’, neem dan de volle verantwoordelijkheid op elk vlak.
Als je wilt genieten, doe dat dan ECHT! Neem het bewuste besluit om iets op een bepaalde manier te doen, zorg dat je 100% achter die keuze kunt staan. Maak er tijd voor, ga ervoor zitten. Maak er een genietmoment van, niet een snel weggemoffelde brok chocolade staand voor je keukenkastje, met je rug naar de deur zodat niemand je kan zien snaaien.
En… zorg dat het iets is waar je intens van KUNT genieten! Dus als jij een bakje chips wilt, en je bent gek op Bugles, ga dan niet voor een bakje naturel! Neem datgene waar je echt, echt blij van wordt. Pak je favoriete kommetje, zet muziek op waar je blij van wordt of een aflevering van je favoriete serie, of ga gewoon in stilte zitten op de bank met een dekentje, en geniet van elke hap!
Ben je bang dat je het niet bij je voorgenomen hoeveelheid kunt houden? Wijs deze angst en de gedachten daarbij resoluut af. Affirmeer wat je wel wilt, vanuit rust en kracht. ‘Ik ga zo intens van dit bakje genieten, dat ik me daarna helemaal gevuld en tevreden voel.’

 

zorgeloos genieten

Als je merkt dat je alsnog wilt ‘doorslaan’ in het lekkers, ga dan eens verder kijken. Waar komt deze behoefte vandaan? Geef je jezelf dan wel genoeg van wat je eigenlijk nodig hebt? Wat veroorzaakt dit gedrag en wat kun je veranderen? (Dit is een pittige, je kunt me mailen op info@morningmagic.live als je hulp nodig hebt!)
Tot slot:
Balanceren. Als je op bovenstaande manier af en toe wat lekkers neemt, dan zal dat echt je lijn niet in de weg zitten. Het is juist onze stress erover die de boosdoener is (luister de podcast voor het waarom daarachter, fysiek en mentaal). Als je merkt dat je ondanks alle goede intenties toch nog een knaagje hebt van: ‘Jakkes, het zit me niet fijn!’ dan kun je natuurlijk ook je selfcare een tandje opschroeven, op een liefdevolle manier. Neem voor je volgende tussendoortje echt alleen groente, of maak je wandeling langer. Loop je een tandje sneller door, waardoor je in dezelfde tijd meer meters maakt en meer stappen zet.

Het is echt oké om te genieten. Zorg ervoor dat je echt, vrij van zorgen geniet, en dat chocolaatje zul je echt niet terugzien op de weegschaal.

You got this.

Laat een reactie achter