Zeven manieren om een slechte dag goed te maken

Gisteren had ik een off-day. Zo’n bleugh-dag. Je kent het wel, zo’n dag waarop je uit de bocht vliegt. Dat je op een of meerdere gebieden van je leven ‘flopt’, dingen doet die je niet meer wilde doen, dingen waarvan je weet dat ze je niet dienen. Je geduld verliezen met de kinderen. Een gigantische eet-bui krijgen. De hele dag besluiteloos rondlopen en aan het eind van de dag het gevoel hebben dat je je rot hebt gerend zonder ook maar iets van resultaat te boeken.

Yep, it happens. Ik had gisteren zo’n dag. Of tenminste, zo voelde het. In feite was het alleen een middag, en had het echt alleen maar betrekking op mijn eten. De rest van de dag was eigenlijk heel erg tof!

Maar hoe ga je nu om met dat deel dat niet fijn was? Hoe vergeef je jezelf en hoe kun je met frisse moed verder? Waar wil je je aandacht op vestigen (want waar je aandacht aan geeft, daar krijg je meer van) zodat je verder kunt zonder schuldgevoel, zonder boosheid en frustratie?

Hieronder geef ik je de zeven manieren waarop ik met mijn ‘off-day’ van gisteren ben omgegaan. Ze zijn natuurlijk ook van toepassing op andere gebieden, ik nodig je uit om ze mee te nemen en zo te draaien dat ze werken voor jou!

1. Wat gebeurde er nou?

Ik zei al dat ik eigenlijk alleen maar op het gebied van eten ‘faalde’. Lang verhaal kort: ik heb in de middag alle remmen losgelaten en daar kwam een eigenaardig eetpatroon uit tevoorschijn dat niet past in mijn beeld van ‘goed voor mezelf zorgen’ en waar ik me letterlijk en figuurlijk niet lekker bij voelde. (Voor wie het interesseert: ik at een heel stel knäckebrödjes met pindakaas en heel veel noten, wat binnen mijn voedingsrichtlijnen past maar qua hoeveelheden en tijdstippen echt niet. Ja, mijn vorm van een eetbui, hahaha.) Nu zeg ik dus dat het een ‘off-day’ was, maar in feite was het dus de middag – een deel van de middag zelfs, want ik heb ook een heerlijke smoothie met veel groenten voor mezelf gemaakt die prima paste in mijn ‘Marieke is gezond’-profiel. Dus wees eerlijk: Ga je de hele dag een stempel geven voor een paar uurtjes ‘off’? Wat was er nu precies aan de hand? Gooi je de baby met het badwater weg? Wees eerlijk!

2. Accepteren

De volgende stap hierin is: accepteren. Je kunt het niet meer veranderen. Neem je verantwoordelijkheid, ‘own it’ en laat het los. Het heeft geen zin om terug te kijken en boos te zijn op jezelf; wat klaar is, is klaar. Laat het ook echt klaar zijn door te accepteren en los te laten.

3. Zie de les

Alles wat gebeurt, heeft een reden. Is gebeurd om ons iets te leren, om ons helderheid te geven. Een grote les, een kleine les… Een herinnering of een inzicht. Niets gebeurt voor niets. De keuzes die ik gisteren maakte, hebben me enorm veel inzicht gegeven in mezelf. Als ik terugdenk aan ‘waar het fout ging’, kan ik precies analyseren waar ik in een oud gedachtenpatroon terecht kwam en waar dat pad toe leidde. Ik ben sterker geworden voor een volgende keer en weet nu welke afslag ik wil nemen als ik op een kruispunt in mijn gedachten/gedrag kom. Eigenlijk heel mooi, dat ik deze les heb gekregen!

4. Wees dankbaar

Ik ben op dit moment vooral dankbaar voor die eetbui. Niet alleen geeft deze me inspiratie voor dit blog, ik heb ook gemerkt dat ik niet terug wil naar mijn oude manier van eten (alles waar ik denk zin in te hebben, waardoor ik me vervolgens niet lekker voel, ik eigenlijk geen avondeten wil, mijn hele eetpatroon in de soep loopt, ik meer eet dan goed voor me is en mijn  afval/gezond-zijn-proces in de knel komt). Ik ben ook dankbaar voor het weer mogen oefenen van mijn skills in loslaten en het verleggen van mijn aandacht. Ik ben dankbaar dat ik daarin ook merk hoever ik al ben gekomen – vroeger zou ik zo kwaad op mezelf zijn geweest. Teleurgesteld, gefrustreerd. Dat ik nu vrijwel meteen kan omschakelen naar innerlijke rust en dankbaarheid, dat ik zo snel weer in balans kom, toont me wat voor groei ik heb doorgemaakt dit afgelopen jaar. Soms heb je even een beetje tegenslag nodig om te zien hoe sterk je inmiddels bent!

En ik ben ook dankbaar dat ik hierdoor een techniek kon toepassen die ik anders niet had kunnen uitproberen: Ik sprak af met mijn lichaam dat dit ‘akkefietje’ geen invloed zou hebben op mijn gewicht en mijn afvalproces. Gewoon even een klein onderonsje nadat ik al die pindakaas en noten had weggewerkt, een ‘relax, dit heeft niks te betekenen’. Het was amper een halve minuut, maar wel heel krachtig.

5. Maak nieuwe interpretaties

Ik zou de eetbui kunnen zien als ‘ik heb geen discipline’. Misschien. 

Maar dat is slechts een interpretatie, niet meer dan dat. Er kunnen er veel meer zijn. Misschien had mijn lichaam de voedingsstoffen gewoon even keihard nodig. Ik heb vier dagen achter elkaar een uur lang op de hometrainer gefietst, het kan zijn dat er gewoon even iets van aanvulling nodig was. Ik zat ook nog eens op zolder te werken, waar het behoorlijk koud was. Misschien had mijn lichaam daarom behoefte aan wat meer energie. Het kan ook hormonaal zijn geweest – ik denk dat het maandelijkse feestje er weer aan zit te komen, dus wellicht kwam deze behoefte daar vandaan. 

Misschien heb ik met de eerste ‘andere’ keuze dan normaal, wel een oud patroon in mijn hersenen wakker gemaakt, waardoor mijn brein al die stappen nam die ik ooit altijd nam. Of was er een andere trigger die me op dit pad zette.

Er zijn zoveel verklaringen mogelijk, die lang niet allemaal betekenen dat er iets slechts aan de hand was, of dat jij iets verkeerd deed waarvoor je jezelf ongelooflijk hard moet straffen… 

En het bijzondere… Jij mag kiezen! Kies de interpretatie die voor jou werkt, en ga door.

6. Vergeef jezelf

Als je nu alles weet en hebt overdacht (hoeft trouwens geen uren te duren, vaak ben je er met een paar minuten al), is het tijd om jezelf te vergeven. Je bent eerlijk geweest, hebt verantwoordelijkheid genomen, de kansen gezien, de schoonheid gezien en er een nieuwe draai aan gegeven… Zand erover. Klaar. Vergeef jezelf, stuur jezelf (en je lichaam) liefde, berg de gebeurtenis op in een ‘vergeven en vergeten’-dossier en ga door.

7. Verleg je aandacht

Al deze bovenstaande stappen hebben de ‘pijn’ verzacht, hebben je geholpen los te laten en te vergeven. Nu is het tijd om je aandacht echt te richten op waar je wilt zijn en waar je naartoe wilt. Als ik vandaag de hele dag alleen maar bezig zou zijn met die eetbui van gisteren, wat kreeg ik dan volgens de Law of Attraction? Weer een eetbui – of een giga gevecht om dat te voorkomen. 

Niks daarvan. Ik verleg mijn aandacht. Naar wat ik maar wil. Naar de lekkere, gezonde maaltijden die ik heb gepland voor vandaag. Naar het spelen met mijn dochter. Naar het lezen van een fijn boek. Naar vanavond Star Wars kijken met mijn man. Naar me goed voelen over mezelf, omdat ik weet dat ik op het goede pad zit en daar niet vanaf zal vallen.

En het aandacht verleggen, dat kun je dus meteen al doen. Je hoeft niet te wachten. Zodra je er genoeg van hebt, hop, aandacht ergens anders leggen.

En dat werkt. Ik ben niet aangekomen, heb geen buikpijn, niks. Ik was zelfs ten opzichte van gisteren een paar onsjes kwijt. Mijn gesprekje met mijn lichaam heeft gewerkt, en omdat ik niet ben blijven hangen in gedachten als ‘O, nu heb ik het verprutst. O, nu ben ik echt een halve kilo aangekomen. Shit, wat heb ik gedaan?’ en al dat soort monkey brain BS, stond ik vanmorgen vrolijk en relaxed op de weegschaal.

Het leven is prachtig. Je bent altijd waar je moet zijn en krijgt de lessen die je nodig hebt. Verwelkom ze, gebruik ze, stop ze in je rugzak, en ga door met stralen. 

Jij kunt dit. 

Laat een reactie achter